Регистрация

Сладкиш с карамелен сос

Автор:
Юлия
|
Дата:
25 May
|
Видяна:
775
Оцени рецептата

За сладоледа:

1 кг ванилов сладолед

1 ч шоколадови десертчета по избор; нарязани

За карамеления сос:

1 1/3 ч бита сметана

1 ч захар

3 с.л. вода

2 с.л. обезсолено масло, нарязано на 4 парчета

За сладкиша:

1 ч обезсолено масло, нарязано на малки парченца

225 г полусладък шоколад, нарязан

55 г неподсладен шоколад; настърган

3 големи яйца

1 ч захар

2 ч.л. ванилов екстракт

3/4 ч брашно

1 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л.сол

1 ч + 2 с.л. шоколадови десертчета; нарязани

 

На сладоледа: сложете сладоледа в средно голяма купа и изчакайте леко да омекне на стайна температура. Прибавете нарязаните десертчета. Покрийте купата с найлоново фолио и се замразява

На карамеления сос: Сложете сметаната да къкри в малка тенджера. Заделете. Комбинирайте захарта и 3 супени лъжици вода в тенджера. Разбърква се на умерен огън, докато захарта се разтвори. Увеличете огъня до силен и се вари без да се разбърква, докато карамелът стане с плътен кехлибарен цвят, като мажете стените на съда с мокра четка за сладкиши, ако се образуват захарни кристали и понякога разклащайте тенджерата, около 8 минути. Сваля се от огъня и бавно се добавя топлата сметана (смес ще забълбука енергично). Върнете соса на слаб огън и се разбърква, до гладкост. Сваля се от огъня и се прибавя маслото.

На сладкиша: Загрейте фурната до 180С. Намажете с масло квадратна тавичка. Смесете маслото и двата вида шоколад на водна баня, разбърква се докато се разтопи. Махнете от котлона и охладете сместа леко. С електрически миксер, разбиваме яйцата, захарта и ванилията в голяма купа, докато леко се сгъстят, около 1 минута. Добавете шоколадовата смес. Добавете брашното, бакпулвера и солта и разбъркайте, докато се смесят. Прибавете една чаша нарязани десертчета. Прехвърлете тестото в подготвената тава. Поръсете с останалите 2 супени лъжици нарязани десертчета. Печете до желаната готовност около 27 – 35 минути. Охладете. Претоплете соса на слаб огън. Нарежете сладкиша на девет парчета. Полейте с топъл карамелен сос и поднесете със сладолед.





Виж още от категория "Сладкиши и десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта