Скариди в лют сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
450 г големи скариди, обелени и срязани като пеперуда, обелени, с опашката
1/4 ч пресен лимонов сок
1/3 ч зехтин
1 средно голяма глава лук, ситно нарязан
340 г домати (около 2 средни), печени
4 люти чушки - или на вкус
1 скилидка чесън, обелен и едро нарязан
1/3 ч сухо бяло вино
1/4 ч.л. сушен риган
Овкусете скаридите със сол, черен пипер и лимонов сок и се оставят да се мариноват за около 30 минути. Сгорещете олиото в тиган, добавете отцедените скариди, като заделите малко течност, заедно с нарязания ситно лук и запържете, като разклащате тигана, за да се смесят съставките, за около 3 минути. Извадете скаридите и лука с решетъчна лъжица и оставете настрана. В блендер, смесете доматите, лютите чушки и течността им, както и чесъна. Сгорещете зехтина, добавете соса и се запържва на силен огън, като се разбърква и остъргва дъното на тигана, за да не залепва, за около 8 минути. Добавете виното, ригана, маринатата и сол на вкус и се готви още една минута. Добавете скаридите с лука и гответе в продължение на около две минути - скаридите трябва да бъдат само леко сварени и хрупкави.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ