Родопски пататник с билки и сирене
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
5 картофа (около 500 г общо)
6 точени кори
50 г масло + още 10 за кората
200 г бяло сирене + още 50 г за кората
1/3 ч.л. сода
1 яйце
сол
чубрица
сминдух
мащерка
магданоз - пресен
Начин на приготвяне:
Маслото разтопете на водна баня. Намазнете с него дъното и стените на тава. Сложете едната кора на дъното, като се постараете да покрива и част от стените, намажете с малко масълце, сложете втора, намажете пак и захлупете с трета. Картофите рендосайте на едро ренде. Взимайте с ръка от рендосаните картофи и поръсете върху кората. Сложете сол и малко от содата, подправки (без магданоз) част от сиренето, поръсете още картофи и още сода и сирене. Така до изчерпване на картофеното количество и сиренето. Картофите трябва да се разпределят на пръхкав въздушен пласт.
Разбийте яйцето много добре, заделете си от него 1 с.л. за намазване на крайната кора, а с останалото покапете равномерно картофите. Покапете и с маслото. След това захлупете с една кора, намаслете, сложете втора, намаслете пак и захлупете с трета. Отгоре намажете с разбито яйце и съвесем малко масълце.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-тина минути. След изваждане веднага разпределете тънки резени масло по кората, натрошете бяло сирене, поръсете с чубрица щедро и украсете с листенца пресен магданоз. Поднесете докато е топло, но му дайте 5-6 минути след изваждането да почине.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ