Ризото с императорски ориз
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Това ястие не е истинско ризото, но веднъж опитах да заменя традиционния арборио с черен ориз (който всъщност не е ориз, а блатна трева) и след лека редакция във времето за готвене, се получи доста добро основно. Можете да добавите в него рулца от раци, парчета маринована риба или колбас и пак ще стане вкусно. Аз показвам моята рецепта в изчистен вариант.
Необходими продукти:
300 г императорски ориз
50 г масло
100 мл бяло сухо вино
500 мл пилешки бульон
40 г пармезан
1 опаковка (125 г) крем сирене
сол и пипер
Начин на приготвяне:
В голям тиган с капак сгорещете маслото и запържете в него ориза. След като се намазни хубаво, налейте бялото вино и гответе три-четири минути докато се поизпари почти напълно. Налейте бульона, захлупете под капак и намалете огъня на слаб към умерен. Оставете така 20-тина минути докато оризът поеме течността, оставайки в лек сос.
Махнете от огъня, подправете със сол и добавете крем сиренето и пармезана. Разбъркайте и върнете на вече изключения котлон за 5 минути. По желание сложете добавка от морски дарове или някаква мръвка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ