Пролетна зелена паста
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
4 ч студена вода
1/2 лимон
6 мини артишока, почистени и нарязани
6 тънки стръка аспержи, подрязани и нарязани на парчета иот по 2,5 см
225 г паста оречиете
1 с.л. зехтин
2 с.л. несолено масло
1/4 ч нарязан зелен лук
2 скилидки чесън, нарязан на филийки
1/3 ч черни маслини в зехтин, без костилки
1/2 ч зелен грах
4 с.л. настърган пармезан
Сол на вкус
Прясно смлян черен пипер
Напълнете купа със студена вода и изстискайте лимоновия сок в нея. Добавете и изстисканото парченце лимон. Заделете. Нарежете артишока вертикално на три или четири парчета и ги пуснете във водата, докато работите. Сложете голяма тенджера с подсолена вода да заври. Отцедете артишока и го сложете в тенджерата. Оставете на слаб огън за 10 минути. След това отцедете артишока, като запазите течността от готвенето и го изплакнете със студена вода. Заделете. Сложете заделената течност да заври и прибавете аспержите. Варете 3 мин., отцедете и отново запазете бульона. Изплакнете аспержите под студена вода и оставете настрана. Сложете голяма тенджера с прясна вода да заври. Сварете пастата до омекване. Междувременно, загрейте зехтина и 1 супена лъжица от маслото в тенджера. Запържете лука и чесъна в продължение на 3 минути. След това добавете маслините, граха, заделените артишок и аспержи, останалата 1 супена лъжица масло, 1/3 чаша от бульона и 3 супени лъжици от пармезана. Разбъркайте хубаво за 2 мин. Добавете 2 с.л. от бульона на пастата и прехвърлете соса в купа за сервиране. Отцедете пастата и я смесете със соса, докато се покрие хубаво. Подправя се със сол, черен пипер и още 1 супена лъжица настърган пармезан. Сервирайте веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ