Постен боб с ориз на фурна
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
500 г едър бял боб
150 г ориз
2 глави лук
1 голям морков
75 мл олио
2 домата
сол, черен и червен пипер и джоджен на вкус
вода за варенето на боба
пресен магданоз за поръсване преди сервиране
Начин на приготвяне:
1. Накиснете боба от предната вечер в студена вода. Сменете я преди готвенето, след това кипнете, сменете отново и после доварете, като изчакате зърната да се размекнат много добре. Не слагайте сода във водата и не добавяйте подправки.
2. Лука и моркова наситнете. Сгорещете олиото в тиган и запържете до омекване. Измийте ориза, прехвърлете в кърпа, подсушете и добавете в тигана. Гответе и бъркайте докато стане прозрачен, после налейте 3-4 черпака от водата на боба и оставете да се развари до полуготовност. Подправете със сол, черен и червен пипер.
3. Боба с около 1 ч.ч. от водата на варенето му прехвърлете в тава. Добавете съдържанието на тигана. Доматите обелете и рендосайте на едро ренде и изсипете при останалите продукти. Овкусете с джоджен, още сол, ако е нужно, и разбъркайте хубаво.
4. Пъхнете тавата в загрята на 180 градуса фурна за половин час. След изваждане по желание можете да поръсите с наситнен магданоз за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ