Пилешки пай
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2,5 кг пиле, нарязано
1/2 ч.л. пипер
1/2 ч.л. риган
Вода
Сол
2 моркова, нарязани на филийки
1 стрък целина, нарязан на филийки
340 г бял лук
Брашно
1 3/4 ч течна сметана
1 пакет от 300 г лимски фасул
225 г гъби; малки
1 ч мазнина
2 с.л. мазнина
1 жълтък
1. В тенджера на силен огън, сгорещете пилешкото, пипера, ригана, 4 чаши вода и 2 ч.л. сол до кипене. Намалете огъня до слаб; покрийте и оставете да къкри 35 минути или до омекване.
2. Заделете 1 ч бульон. Извадете месото и оставете да се охлади, след което го обезкостете; Нарежете на малки кубчета.
3. В тенджера на силен огън, сгорещете морковите, целината, лука и заделената 1 чаша пилешки бульон до кипене. Намалете огъня до слаб; покрийте и оставете да къкри 10 минути или почти до омекване. Отстранете от огъня. С решетъчна лъжица, извадете зеленчуците в купа.
4. В малка купа се смесват 1/2 чаена чаша брашно с 3/4 чаша сметана; постепенно се добавят при бульона в тенджерата; долейте останалата сметана. Гответе на слаб огън, като се разбърква, докато сосът се сгъсти леко. Добавете пилешкото, зеленчуците, лимския фасул, гъбите и 1 1/2 чаена лъжичка сол. Изсипете сместа в правоъгълна тавичка.
5. Пригответе тестото: В купа, смесете 3 чаши брашно и 1 1/2 чаена лъжичка сол. Добавете мазнината и разбъркайте, докато се получи ронливо тесто. Поръсете около 1/2 чаша вода, по една супена лъжица наведнъж, в брашнената смес, като смесвате леко с вилица, докато тесто е достатъчно влажно, за да се оформи на топка.
6. На леко набрашнена повърхност с набрашнена точилка, разточете две трети от тестото на правоъгълник. С нож, направете няколко малки прореза в центъра на тестото. Поставете тестото хлабаво над сместа с пиле. Подрежете излишното тесто и затворете върху ръба на тавата.
7. Разбийте жълтъка леко с 1 ч.л. вода. Намажете тестото. Печете на 180С във фурната за 1 час или докато се получи златиста коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ