Пикантни скариди с манго
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
олио за пържене
450 г скариди; обелени и почистени
1 ч.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. соев сос
2 с.л. брашно
1 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.л. сода за хляб
1 яйце - леко разбито
2 глави лук - тънко нарязан
1 с.л. пресен джинджифил - смлян
2 - 3 малки сушени червени люти чушки, наситнени
1 с.л. чесън - счукан
За соса:
1/2 ч захар
2 с.л. соев сос
1/4 ч пюре от манго
1 с.л. тъмен ром
1 с.л. лимонов сок
Друго:
1 с.л. шери
1 с.л. соев сос
1 ч.л. захар
8 ч смесени зелени салати или спанак
1/2 ч кориандър или босилек – нарязан
Резени манго - за гарнитура
Карамбола – за гарнитура
Разполовете скаридите надлъжно, изплакнете със студена вода и подсушете. Смесете лимоновия сок, соевия сос, брашното, царевичното нишесте, содата и яйцето в купа и разбъркайте добре. Добавете скаридите, покрийте с найлоново фолио и се съхранява в хладилник в продължение на най-малко един час. Смесете лука, джинджифила, лютите чушки и чесъна в малка купа и оставете настрана. Смесете съставките за соса в друга малка купа и оставете настрана. Сгорещете 2 чаши олио до 180С в уок или дълбок тиган. Добавете половината скариди и разбъркайте енергично, докато станат белезникаво-розови, 3 - 4 минути. Извадете и отцедете върху хартиени кърпи. Повторете с останалите скариди. Излейте олиото от тигана, но запазете 2 супени лъжици и добавете сместа с лука. Разбърква се на силен огън, докато лукът започне да се оцветява. Добавете съставките за соса и се разбърква, докато сместа заври. Върнете скаридите в тигана и разбъркайте, за да ги покриете със соса - около минута или две. Прехвърлят се в купа и се оставят на топло. Сгорещете 2 супени лъжици олио в тиган, добавете шерито, соевия сос и захарта и се разбърква, докато се сгорещят. Добавете зелените салати / спанака и се разбърква енергично на висока температура само докато поомекнат. Махнете от огъня, добавете кориандър или босилек и прехвърлете в чиния за сервиране. Поставете скаридите върху зелените салати и гарнирайте с манго и звезден плод, нарязани на филийки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ