Пай със стафиди
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 ч кафява захар
2 с.л. царевично нишесте
2 ч стафиди
1 ч.л. портокалова кора; ситно настъргана
1/2 ч портокалов сок
1/2 ч.л. лимонова кора; ситно настъргана
2 с.л. Лимонов сок
1 1/3 ч студена вода
1/2 ч орехи, нарязани
Тесто за отгоре:
2 ч брашно
1 ч.л. сол
2/3 ч мазнина
6 до 7 с.л. студена вода
В тенджера, смесете кафявата захар и царевичното нишесте. Добавете стафидите, портокаловата кора, портокаловия сок, лимоновата кора, лимоновия сок и водата. Варете и разбърквайте на умерен огън, докато сместа се сгъсти и заври. Гответе и се разбърква още 1 минута; отстранете от огъня, добавете орехите. Напълнете блат с диаметър 23 см с плодовата смес. Направете ресни от тестото за покриване и прикрепете върху пая във формата на решетка. Покрийте ръба с фолио. Пече се на 190 градуса в продължение на 20 минути. Свалете фолиото и печете още 20 мин.
Тесто за отгоре: Смесете брашното и солта в купа. Нарежете мазнината, докато се получи ронливо тесто с размерите на малки зърна грах. Поръсете една супена лъжица вода над част от сместа, леко разбъркайте с вилица. Избутайте от едната страна на купата. Повторете, докато се навлажни всичко. Оформете тестото на топка. Разделете тестото наполовина. Вземете половината тесто и върху леко набрашнена повърхност изравнете тестото с ръце. Разточете на кръг с около 27 см. Сложете в кръгла тавичката за пай с диаметър 23 см. Подрежете краищата на тестото. Напълнете с плънката и разточете останалото тесто. Нарежете по диагонал на 1 см широки ленти. Покрийте пая с лентите, така че да се образува решетка. Притиснете. Изпечете до готовност.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ