Месна смес за сладко-солени пайове
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 кг телешко филе
2 кг телешки език
450 г телешка лой
900 г стафиди без семена
900 г едри бели стафиди
900 г касис
340 г цитрусова кора, нарязана ситно
250 г портокалова кора; ситно нарязана
250 г лимонова кора; ситно нарязана
1 ч.л. захар
450 г сладко от ягоди
450 г сладко от малини
1 с.л. сол
1 с.л. канела
2 ч.л. смляно индийско орехче
1 1/2 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. бахар
3/4 ч.л. смлян карамфил
Шери или коняк
Сварете телешкото и езика отделно в подсолена вода, докато омекнат. Оставете месото да се охлади и отстранете излишната мазнина и нарежете наедро. Оставете езика да се охлади, обелете го и нарежете по същия начин. Накълцайте лойта много ситно и смесете в глинен съд с месото. Добавете стафидите, касиса, цитрусовите кори и разбъркайте добре. Добавете захарта и сладката и солта. Смесете подправките и ги добавете в съда. Смесете съставките добре с ръце и след това покрийте сместа с шери или коняк. Покрийте плътно с капак и оставете да престои за около 2 седмици. Свалете капака, опитайте и добавете още алкохол, ако е необходимо. Оставете да престои още 2 седмици, преди да използвате. На този етап, ако искате да съхраните в по-малки съдове, прехвърлете в стерилизирани буркани, добавете още алкохол и запечатайте или покрийте плътно. Ще запази за неопределено време на хладно място или в хладилника. Когато се използва за пайове, добавете 1 - 1 1/2 чаши нарязани пресни ябълки на всеки 2 1/2 до 3 чаши кайма и се пече на 225С в продължение на 10 минути, след което фурната се намалява до 180С и се пече, докато кората покафенее хубаво.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ