Люто бобено пюре за гарнитура
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
300 г зрял боб от вид по ваш избор (с обикновен бял боб става най-добре, но можете да използвате червен или шарен; не миксирайте различни видове, защото изискват различно време за варене)
80 г масло
100 мл мляко (или течна животинска сметана)
сол, чубрица
магданоз и лук за поръсване по желание
вода за варенето
Начин на приготвяне:
Накиснете в студена вода боба от предишната вечер. След това излейте водата и налейте нова. Сложете да се вари. Пет минути след кипване излейте водата, залейте със студена и върнете на котлона докато зърната се разварят много добре.
Отцедете боба от водата на варенето, но нека се задържи малко от нея. Направете го докато още е топъл. Пресипете в купа и добавете маслото. Овкусете със сол и чубрица или джоджен. Може да добавите малко лют пипер или чили на прах за лека пикантност. Налейте и млякото.
С преса за картофи намачкайте на пюре. Не е нужно да става идеално гладка смес. Пък и е трудоемко. По желание сервирайте пюрето поръсено с наситнени червен или пресен лук и магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ