Лазаня с печена тиква, розмарин и чесън
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1,3 кг тиква, нарязана на четвъртинки, без семената, обелена, след това нарязана на кубчета от по 1 см
3 с.л. растително масло
4 ч мляко
2 ч.л. сушен розмарин, натрошен
1 с.л. чесън, счукан
1/4 ч масло
4 с.л. брашно
9 кори за лазаня без варене
1 1/3 ч настърган пармезан
1 ч пълномаслена сметана
1/2 ч.л. сол
За украса: стръкчета пресен магданоз
Загрейте фурната до 225 градуса и намажете две големи плитки тави. В голяма купа смесете тиквата със зехтина, докато се покрият добре парчетата и ги разпределете на един слой в тавите. Печете тиквата за 10 минути и подправете със сол. Разбъркайте и печете още 10-15 мин. или до омекване. Сложете млякото в тенджера да къкри с розмарина. Загрейте на слаб огън за 10 мин. и прецедете през цедка. В голяма тенджера, запържете чесъна в масло над умерено слаб огън, като се разбърква, докато омекне. Добавете брашното и направете запръжка, като разбърквате 3 минути. Свалете съда от огъня и добавете съдържанието, като разбивате с телена бъркалка в млечната смес, до гладкост. Върнете съда на огъня и оставете да къкри, като разбивате от време на време, около 10 минути или докато се сгъсти. Добавете тиквата и сол и черен пипер на вкус. Намалете температурата на фурната до 190 градуса и намажете с масло правоъгълна тавичка. Налейте 1 чаша сос в тавичката и се покрива с 3 кори лазаня, така че да не се допират една до друга. Разстелете половината от оставащия сос върху пастата и се поръсва с 1/2 чаша пармезан. Направете още един слой по същия начин, като се започва и завършва с паста. В купа, разбийте с електрически миксер сметаната със солта, докато се оформят меки върхове и намажете равномерно върху горния слой паста, така че пастата да е изцяло покрита. Поръсете с останалата 1/3 чаша пармезан. Покрийте тавата плътно с фолио и се пече в средата на фурната за 30 минути. Свалете фолиото и печете още 10 мин. Оставете да престои 5 минути. Гарнирайте всяка порция с розмарин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ