Регистрация

Лазаня с печена тиква, розмарин и чесън

Автор:
Надежда
|
Дата:
26 Nov
|
Видяна:
665
Оцени рецептата

1,3 кг тиква, нарязана на четвъртинки, без семената, обелена, след това нарязана на кубчета от по 1 см

3 с.л. растително масло

4 ч мляко

2 ч.л. сушен розмарин, натрошен

1 с.л. чесън, счукан

1/4 ч масло

4 с.л. брашно

9 кори за лазаня без варене

1 1/3 ч настърган пармезан

1 ч пълномаслена сметана

1/2 ч.л. сол

За украса: стръкчета пресен магданоз

 

Загрейте фурната до 225 градуса и намажете две големи плитки тави. В голяма купа смесете тиквата със зехтина, докато се покрият добре парчетата и ги разпределете на един слой в тавите. Печете тиквата за 10 минути и подправете със сол. Разбъркайте и печете още 10-15 мин. или до омекване. Сложете млякото в тенджера да къкри с розмарина. Загрейте на слаб огън за 10 мин. и прецедете през цедка. В голяма тенджера, запържете чесъна в масло над умерено слаб огън, като се разбърква, докато омекне. Добавете брашното и направете запръжка, като разбърквате 3 минути. Свалете съда от огъня и добавете съдържанието, като разбивате с телена бъркалка в млечната смес, до гладкост. Върнете съда на огъня и оставете да къкри, като разбивате от време на време, около 10 минути или докато се сгъсти. Добавете тиквата и сол и черен пипер на вкус. Намалете температурата на фурната до 190 градуса и намажете с масло правоъгълна тавичка. Налейте 1 чаша сос в тавичката и се покрива с 3 кори лазаня, така че да не се допират една до друга. Разстелете половината от оставащия сос върху пастата и се поръсва с 1/2 чаша пармезан. Направете още един слой по същия начин, като се започва и завършва с паста. В купа, разбийте с електрически миксер сметаната със солта, докато се оформят меки върхове и намажете равномерно върху горния слой паста, така че пастата да е изцяло покрита. Поръсете с останалата 1/3 чаша пармезан. Покрийте тавата плътно с фолио и се пече в средата на фурната за 30 минути. Свалете фолиото и печете още 10 мин. Оставете да престои 5 минути. Гарнирайте всяка порция с розмарин.





Виж още от категория "Паста"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта