Сладкиш с карамелен сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За сладоледа:
1 кг ванилов сладолед
1 ч шоколадови десертчета по избор; нарязани
За карамеления сос:
1 1/3 ч бита сметана
1 ч захар
3 с.л. вода
2 с.л. обезсолено масло, нарязано на 4 парчета
За сладкиша:
1 ч обезсолено масло, нарязано на малки парченца
225 г полусладък шоколад, нарязан
55 г неподсладен шоколад; настърган
3 големи яйца
1 ч захар
2 ч.л. ванилов екстракт
3/4 ч брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л.сол
1 ч + 2 с.л. шоколадови десертчета; нарязани
На сладоледа: сложете сладоледа в средно голяма купа и изчакайте леко да омекне на стайна температура. Прибавете нарязаните десертчета. Покрийте купата с найлоново фолио и се замразява
На карамеления сос: Сложете сметаната да къкри в малка тенджера. Заделете. Комбинирайте захарта и 3 супени лъжици вода в тенджера. Разбърква се на умерен огън, докато захарта се разтвори. Увеличете огъня до силен и се вари без да се разбърква, докато карамелът стане с плътен кехлибарен цвят, като мажете стените на съда с мокра четка за сладкиши, ако се образуват захарни кристали и понякога разклащайте тенджерата, около 8 минути. Сваля се от огъня и бавно се добавя топлата сметана (смес ще забълбука енергично). Върнете соса на слаб огън и се разбърква, до гладкост. Сваля се от огъня и се прибавя маслото.
На сладкиша: Загрейте фурната до 180С. Намажете с масло квадратна тавичка. Смесете маслото и двата вида шоколад на водна баня, разбърква се докато се разтопи. Махнете от котлона и охладете сместа леко. С електрически миксер, разбиваме яйцата, захарта и ванилията в голяма купа, докато леко се сгъстят, около 1 минута. Добавете шоколадовата смес. Добавете брашното, бакпулвера и солта и разбъркайте, докато се смесят. Прибавете една чаша нарязани десертчета. Прехвърлете тестото в подготвената тава. Поръсете с останалите 2 супени лъжици нарязани десертчета. Печете до желаната готовност около 27 – 35 минути. Охладете. Претоплете соса на слаб огън. Нарежете сладкиша на девет парчета. Полейте с топъл карамелен сос и поднесете със сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ