Свинско с лук и картофи на фурна
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
1 кг свинско месо - по-мазно или по-сухо си избирате вие според вкуса. У дома се харесват врат и гърди, които са на-подходящи за тази рецепта.
1 кг картофи
3 с.л. свинска мас или 5 с.л. олио
3 глави лук
3 с.л. доматен концентрат + 50 мл вода или 100 мл доматен сос
1 с.л. чубрица
сол и пипер на вкус
1 ч.л. кимион
6 скилидки чесън
зелена подправка по желание - копър или магданоз
Начин на приготвяне:
Нарежете свинското на парчета с размер на 2-3 хапки или на половинки пържоли. Поставете го в подходящ съд и поръсете със сол, пипер и кимион. Прибавете 3 намачкани скилидки чесън и разбъркайте много добре. Можете да оставите да се маринова до 24 часа или директно да преминете към готвене.
Сгорещете олиото или свинската мас в тиган на силен огън. Нарежете лука на полумесеци, а останалия чесън на шайби. В тигана положете свинското и гответе за по около 2-3 минути от страна докато побелее и се запечата. После извадете в отделен съд и намалете огъня на умерен. Добавете в тигана лука и бъркайте 5 минути. Добавете и чесъна, поръсете със сол и пипер и изсипете доматения сос или доматения концентрат, разбъркан с водата. Ръснете чубрицата и щом закъкри, върнете месото. След 3 минути махнете от котлона и оставете настрана.
Картофите обелете, измийте и нарежете на хапки. Изсипете в тава и поръсете със сол и пипер. Отгоре залейте със съдържанието на тигана и разбъркайте така, че мръвките да останат върху ястието. По желание можете да сипете до 50 мл вода и да добавите още свинска мас, олио или малко масло. Покрийте тавата с капак или фолио и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 40 минути.
Намалете температурата на печката на 180 градуса, открехнете фолиото и допечете за още 7-10 минути. След изваждане поръсете с листенца копър или магданоз и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ