Регистрация

Постен боб с ориз на фурна

Автор:
Цветанка Базова
|
Дата:
20 Dec
|
Видяна:
806
Оцени рецептата

Необходими продукти:

500 г едър бял боб

150 г ориз

2 глави лук

1 голям морков

75 мл олио

2 домата

сол, черен и червен пипер и джоджен на вкус

вода за варенето на боба

пресен магданоз за поръсване преди сервиране

Начин на приготвяне:

1. Накиснете боба от предната вечер в студена вода. Сменете я преди готвенето, след това кипнете, сменете отново и после доварете, като изчакате зърната да се размекнат много добре. Не слагайте сода във водата и не добавяйте подправки.

2. Лука и моркова наситнете. Сгорещете олиото в тиган и запържете до омекване. Измийте ориза, прехвърлете в кърпа, подсушете и добавете в тигана. Гответе и бъркайте докато стане прозрачен, после налейте 3-4 черпака от водата на боба и оставете да се развари до полуготовност. Подправете със сол, черен и червен пипер.

3. Боба с около 1 ч.ч. от водата на варенето му прехвърлете в тава. Добавете съдържанието на тигана. Доматите обелете и рендосайте на едро ренде и изсипете при останалите продукти. Овкусете с джоджен, още сол, ако е нужно, и разбъркайте хубаво.

4. Пъхнете тавата в загрята на 180 градуса фурна за половин час. След изваждане по желание можете да поръсите с наситнен магданоз за разкош.





Виж още от категория "Основни"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта