Регистрация

Пикантни скариди

Автор:
Мария Ходжева
|
Дата:
21 Mar
|
Видяна:
711
Оцени рецептата

За маринатата:

1 1/2 ч вода

900 г големи скариди, без главите

1 с.л. сос от стриди

1/2 ч.л. лют чили сос

170 г тамаринд

За готвене:

85 г джинджифил

4 скилидки чесън

1 ч.л. паста от скариди

2 малки глави червен лук

3 с.л. сос от стриди

1 с.л. соев сос

1 с.л. лют чили сос

3 с.л. олио

1/4 ч кафява захар

 

Натрошете тамаринда в малка тенджера с вода. Оставете да къкри, покрито, за около 10 минути или докато обвивката се отдели от семената. Прокарайте през сито или мелница. Изхвърлете семената. Изплакнете обилно скаридите, подсушете и мариновайте за поне 1 час с една супена лъжица от тази тамариндова течност, соса от стриди и лютия чили сос. Междувременно, нарежете джинджифила на много тънки Обелете и нарежете чесъна на тънки филийки. Поставете пастата от скариди в незалепващ тиган и се загрява внимателно, за 3 - 4 минути, докато се усетят ароматите. Обелете и нарежете червения лук на парчета. Смесете соса от стриди, соевия сос и чили соса с пастата от скариди; добавете останалата тамариндова течност. Сгорещете дълбок тиган на силен огън. Когато е много горещ, добавете 2 супени лъжици от олиото. Разклатете, за да се разпредели по дъното и когато запуши, добавете джинджифила и чесъна. Гответе, като разбърквате, до златисто кафяво, 3 - 4 минути. Добавете скаридите на партиди и запържете, като разбърквате, до оранжево червено, около 3 минути. Изсипете соса върху всички скаридите в тигана и варете на силен огън, докато скаридите са ароматни и сосовете се редуцират и сгъстят, около 8 минути. Прибавете захарта и лука, опитайте на вкус, за да регулирате подправките.





Виж още от категория "Пикантни"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта