Пикантни скариди
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За маринатата:
1 1/2 ч вода
900 г големи скариди, без главите
1 с.л. сос от стриди
1/2 ч.л. лют чили сос
170 г тамаринд
За готвене:
85 г джинджифил
4 скилидки чесън
1 ч.л. паста от скариди
2 малки глави червен лук
3 с.л. сос от стриди
1 с.л. соев сос
1 с.л. лют чили сос
3 с.л. олио
1/4 ч кафява захар
Натрошете тамаринда в малка тенджера с вода. Оставете да къкри, покрито, за около 10 минути или докато обвивката се отдели от семената. Прокарайте през сито или мелница. Изхвърлете семената. Изплакнете обилно скаридите, подсушете и мариновайте за поне 1 час с една супена лъжица от тази тамариндова течност, соса от стриди и лютия чили сос. Междувременно, нарежете джинджифила на много тънки Обелете и нарежете чесъна на тънки филийки. Поставете пастата от скариди в незалепващ тиган и се загрява внимателно, за 3 - 4 минути, докато се усетят ароматите. Обелете и нарежете червения лук на парчета. Смесете соса от стриди, соевия сос и чили соса с пастата от скариди; добавете останалата тамариндова течност. Сгорещете дълбок тиган на силен огън. Когато е много горещ, добавете 2 супени лъжици от олиото. Разклатете, за да се разпредели по дъното и когато запуши, добавете джинджифила и чесъна. Гответе, като разбърквате, до златисто кафяво, 3 - 4 минути. Добавете скаридите на партиди и запържете, като разбърквате, до оранжево червено, около 3 минути. Изсипете соса върху всички скаридите в тигана и варете на силен огън, докато скаридите са ароматни и сосовете се редуцират и сгъстят, около 8 минути. Прибавете захарта и лука, опитайте на вкус, за да регулирате подправките.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ