Яхния с кюфтета в млечен сос
Ориенталски кюфтета от агнешко и телешко.
Бон Апети
Излъчен на 19.04.2018
Кюфтета яхния, но с агнешки кюфтета и ароматен сос с кисело мляко правят Лора и Стоян, за да споделят една различна и вкусна рецепта от Изтока, с която да разнообразите запаса от начини за направа на домашни манджички. Ако сте широко скроени в разбирането си за кулинария и понасяте месо с аромат на канела, то можете да опитате това ястие. Пък защо и да не се окаже, че това е първата стъпка към любовта ви към ориенталската кухня.
За начало запържваме лук и чесън в зехтин. После ги заливаме с вода и добавяме сушен черен лимон (ако не можете да си намерите тази съставка, заменете я с лимонова кора), сухи люти чушлета и пръчица канела. Оставяме да ври доста време, през което се заемаме с кюфтетата.
За тях смиламе агнешко и телешко месо. Можете да помолите в магазина да направят това за вас. Рендосваме картоф и го изстискваме от влагата. Рендосваме лук и след това замесваме двата вида мляно месо с лука, картофа, едно яйце и много подправки - кимион, куркума, бахар, сол и пипер и пресни кориандър и мента. От получената кайма оформяме средно големи кюфтета, които се запичат на фурна до образуването на коричка.
Канелата се вади от бульона и в него се добавя грах. После се пускат и запечените кюфтета, а яхнията се застройва със смесени заедно кисело мляко, жълтък, брашно, сол и пипер. Така се получава гъст бял сос.
Кюфтетата се сервират със соса и по желание с хляб за топкане. Ястието ухае вкусно, но доста различно за българските традиционни нагласи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ