Ягодов пай с украса от солно тесто
Сладкиш с бутер тесто и парченца ягоди.
Необходими продукти:
На тестото за фигурки:
- 200 грама брашно
- сол
- вода
- растителна мазнина
За сладкиша:
- 300 грама бутер тесто
- 1 яйчен жълтък
- 200 грама ягоди
- 400 мл сладко от ягоди
- боя за храна
Начин на приготвяне:
1. Замесете тестото за фугурките от брашното, солта, водата и мазнината като се стремите да стане еластично и да не се лепи по пръстите. Важно е да не слагате набухвател, защото ще промени визията на фигурката.
2. Разточете тестото на тънка кора и я поставете върху хартия за печене. От там вече оформете желаната от вас фигурка като използвате формички за сладки и остри ножчета за декорация.
3. Вземете тавичката, в която ще печете пая и застелете дъното й с бутер тесто. След това изрежете ленти от още бутер тесто и застелете с тях стените на съда като се стараете да ги покрие изцяло. Най-добре го направете като наложите ленти една върху друга докато се образува борд по крайщата.
4. Нарежете ягодите, смесете ги със сладкото и с така направения крем напълнете пая.
5. Внимателно снемете фигурката от солно тесто от хартиеното фолио и я сложете върху сладкиша.
6. С готварска боя оцветете фигурката.
7. С разбития жълтък намажете стените на бутер тестото, за да станат още по-бляскави.
8. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ