Ябълки с орехи, стафиди, мед и канела
Печени ябълки с плънка от ядки, сушени плодове и масло.
Необходими продукти:
- 4 ябълки
- 50 г стафиди
- 30 г орехи
- 40 г масло
- 1 ч.л. (равна) канела
- 1 с.л. с връх захар
- 3-4 с.л. мед
Начин на приготвяне:
1. Накиснете стафидите във вряла вода за 15-тина минути. След това отцедете от водата и леко подсушете със салфетка или домакинска хартия. Нарежете с нож и прехвърлете в купичка.
2. Нарежете на парченца и орехите и ги добавете при стафидите. Поръсете захарта и кафявата захар и разбъркайте.
3. Маслото разтопете.
4. Разполовете ябълките без да ги белите. Предварително можете да измиете много добре, за да не остават химикали по кората. Всяка половинка почистете внимателно от "дупенцето" и дръжката. С чаена лъжкчка изгребете неядливата сърцевина с малка част от останалата сърцевина.
5. Подредете ябълките с издълбания отвор нагоре върху хартия за печене в тава и сипете малко вода на дъното - дори не трябва да го покрива плътно. Разпределете сместа с ядки и сушени плодове в отворите на ябъките. Отгоре сипете по 1 ч.л. разтопено масло.
6. Пъхнете плодовете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути - следете - всеки сорт се пече за различно време. Ябълките трябва да се посгърчат, но не чак да се разкашкат.
7. След изваждане от фурната сложете по 2 половинки в порция и покапете с мед. Вкусни са както топли, така и студени.
Източник: YouTube/Вкусньiе идеи от Натали
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ