Южноафриканско месно руло със стафиди
Телешка кайма с плодове и яйца.
Необходими продукти:
- 2 с.л. зеленчуково олио
- 2 глави лук, обелени и нарязани
- 1 кг нетлъста телешка кайма
- 1 дебела филийка хляб
- 1 ч.ч. мляко
- 1 с.л. къри на прах
- 1½ с.л. захар
- 2 ч.л. сол
- ½ ч.л. прясно смлян пипер
- ¾ ч.л. куркума
- 1½ с.л. червен винен оцет
- ½ ч.ч. стафиди (или сушени кайсии)
- 2 с.л. чътни с праскови или кайсии
- 2 пресни лимонови листа (или дафинови листа)
- 2 средни яйца
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180°С.
2. Накиснете хляба в половината мляко и го отцедете много добре, като върнете излишната течност в купата. Намачкайте хляба с вилица.
3. Сгорещете олио в среден тиган.
4. Запържете лука, като разбърквате на умерен огън докато стане прозрачен.
5. Прибавете телешката кайма.
6. Пържете до покафеняване и докато се натроши.
7. Прибавете натрошения хляб.
8. След това овкусете с кърито, захарта, солта, пипера, куркумата, оцета, стафидите и чътнито.
9. Изсипете сместа в намаслена тавичка за печене и покрийте с дафиновите или лимонови листа.
10. Печете за 30 мин.
11. Разбийте яйцата с останалото мляко и полейте с тази смес ястието. Печете още 25 - 30 мин.
12. Поднесете с жълт ориз (прибавя се куркума, за да се постигне жълтият цвят) и чътни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ