Шоколадова торта с мармалад и кокос
Домашна торта с шоколад, сладко от малини и кокосов топинг.
Бон Апети
Излъчен на 19.01.2018
Красива торта с глазура от стегнат шоколад, поръсен с кокосови люспи, под която се крият два какаови блата, напоени с желиран млечен крем и пласт от плодов конфитюр правят Лора и Стоян, за да покажат, че приготвянето на домашни торти не е изключително трудна задача. Тестото е кексово, а кремовете са по-скоро за напояване, отколкото за създаване на повече редове. Ако се спазва точно рецептата, няма къде да се сбърка и на финала можете да имате страхотен празничен шоколадов сладкиш, направен лично от вас.
Първо се захващаме с блатовете. Яйцата се разбиват със захарта докато набъбнат двойно. Отделно брашното се смесва с какао на прах и бакпулвер и после постепенно се вкарва в яйчената смес. Полученото тесто се разделя в две еднакви по диаметър тави и се пече за около 35 минути на 170 градуса. После се оставя настрани да се охлади.
А докато блатовете стинат, си правим млечно-желирания крем. Загряваме мляко със сметана и захар, без да кипваме. В друга купа си натрошаваме черен шоколад и го заливаме с горещото мляко. Бъркаме докато се разтопи от топлината. После доливаме разтворен във вода желатин. С горещия крем сиропираме студените блатове и оставяме повторно да се охладят.
През това време правим шоколадовия топинг като разтапяме на водна баня масло с шоколад. Отделно разбиваме в малко мляко пудра захар. После изсипваме млечната смес при шоколадовата и така се получава нашия кувертюр. С част от него намазваме единия блат. Другия мажем със сладко от малини или друго плодово сладко. После захлупваме блатовете с намазката един към друг. Местим тортата на решетка и облицоваме с шоколадовия крем. Поръсваме с кокосови люспи и оставяме да се охлади.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ