Шоколадов салам с кондензирано мляко
Сладък салам с бисквити, какао, масло и кондензирано мляко.
Необходими продукти:
- 100 г стафиди
- 50 мл коняк или ликьор
- 400 г чаени бисквити
- 2 ч.ч. (280 г) какао на прах
- 350 г масло
- 150 г бадеми, лешници или орехи
- 1 консерва кондензирано мляко
- 1 с.л. пудра захар за поръска
Начин на приготвяне:
1. Залейте стафидите с ароматния алкохол и ги оставете да се напоят за 15-тина минути.
2. Маслото разтопете на водна баня.
3. Натрошете на ръка или нарежете с нож бисквитите. Не ги пускайте в чопър или блендер, защото ще станат на прах. Пресипете ги в голяма купа.
4. Добавете избраните от вас ядки, нарязани на парченца, какаото, кондензираното мляко, разтопеното масло и стафидите с все алкохола, в който са киснали. Разбъркайте добре.
5. Приберете в хладилник малко да се стегне. През това време застелете рогозка със стреч фолио. Сложете в средата на стреча 1/3 от сместа и с въртеливи движения я оформете на салам. Оставете си я увита в стреча, захванете добре двата края (може да направите просто възел или да вържете с конец. Приберете в хладилника. Повторете "упражнението" и с другите два салама - от тази доза се получават три.
6. Дръжте в хладилник поне 12 часа преди разрязване. Режете с остър нож и по желание поръсете или овъргаляйте салама в пудра захар за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ