Шоколадов мус с жълтъци и сметана
Шоколадов крем с жълтъци и сметана.
Необходими продукти:
- 250 г шоколад
- 120 мл вода
- 30 г масло
- 3 жълтъка
- 2 с.л. захар
- 300 мл сметана за биене
Начин на приготвяне:
1. Накъсайте шоколада на парчета, добавете към тях маслото и 60 мл от водата и разтопете на водна бяна или микровълнова фурна (първият вариант е по-добър като рзултат, но и по-бавен). Оставете да се охлади за 10 минути.
2. Жълтъците разбийте със захарта на крем и после долейте останалите 60 мл вода. Сложете съда да се загрява на котлон на най-ниска степен при постоянно разбъркване за около 2-2,5 минути. Температурата не трябва да се повшава повече от 70 градуса.
3. Изсипете яйчената смес при шоколадовата и разбъркайте. Прехвърлете купата в съд с лед и бъркайте 10-тина минути.
4. Разбийте сметаната на сняг и прибавете към останалите продукти. Разбъркайте НЕЖНО, за да не спихне.
5. Получения крем разпределете в 6 стъклени чаши или пресипете в пош и оформете в купички. Украсете с плодове, бита сметана и шоколадови стърготини или по друг избран от вас начин.
6. Дръжте в хладилник поне 4 часа преди поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ