Шкембе с кашкавал на фурна
Тази версия е по-здравословният вариант на любимото ми шкембе в масло, тъй като в случая не съм добавяла масло. Рецептата също така е много вкусна и с гъби.
Необходими продукти:
- 1 пакет желирано шкембе с подправки
- 100 г кашкавал, настърган
- Сол и пипер на вкус
- Сладък червен пипер
- Лют червен пипер, за предпочитане едро смлян (по желание)
- Масло (по желание)
Начин на приготвяне:
Разтопяваме желето като сложим пакета шкембе в подходящ съд за микровълновата или в тенджера на котлона. Отцеждаме много добре и слагаме в купичка заедно с маслото (по желание), солта, черния пипер, сладкия и лютия червен пипер. Слагаме да се изпече под грила или в горната част на предварително загрята на 250ºС фурна за 5-6 минути, докато се сгорещи, и поръсваме с настъргания кашкавал. Връщаме във фурната и печем докато кашкавалът се разтопи. По желание може да се направи запръжка от маслото и червения пипер, с която да залеем овкусеното с подправките шкембе, преди да го поръсим и изпечем с кашкавала. За целта слагаме тиган на умерено слаб огън, добавяме маслото и когато се разтопи, добавяме червения пипер (може и ситносмлян лют червен пипер) и при непрекъснато разбъркване запържваме за 1-2 минути, докато се посгъсти, като внимаваме да не изгори. Поливаме шкембето с тази смес, поръсваме с кашкавала и печем до разтапяне на кашкавала. Сервира се горещо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ