Шакшука - зеленчуков гювеч от Тунис
Запържени зеленчуци се гушкат под запечени яйца.
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 600 грама зелени чушки
- 400 грама домати
- 250 грама лук
- връзка пресен магданоз
- олио
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Разрежете чушките на половинки по дължина, почистете семките, измийте ги и ги подсушете. След това ги нарежете на тънки полумесеци и заделете като заготовка в съдинка.
2. Обелете доматите и ги нарежете на кубчета. Заделете в друг съд.
3. Наситнете лука, сгорещете олиото и го сложете да се пържи.
4. Щом започне да покафенява леко, добавете чушките, а след тях и доматите. Гответе докато всички зеленчуци омекнат.
5. На спрян котлон подправете със сол и пипер на вкус.
6. Прехвърлете в 4 земни съда тип гювеч зеленчуковата запръжка, чукнете отгоре по едно яйце и пуснете да се пече на фурна до готовност на яйцето.
7. Когато извадите от фурната, поръсете с наситнен магданоз и сервирайте топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ