Чкмерули - пилешко в сметанов сос
Грузинска рецепта за пилешко в сос от сметана с чесън и магданоз.
Пилето и сметаната винаги са вкусна кулинарна комбина, а когато тя бъде подправена с подобаващи овкусители, се получава много апетитно ястие. Такова е и грузинското чкмерули, което представлява пиле в сметанов сос с магданоз, кориандър, чесън, кимион, мента и риган. Нормално е да нямате грузинския микс от подправки, наречен хмели-сунели (Вижте как можете да си направите хмели-сунели вкъщи), но вместо него можете да използвате кимион и други билки, за да си спретнете ястието в максимално близък до оригиналния вкус.
Първо пилето се реже на парчета, овкусява се със сол и пипер и се запича двустранно на умерен огън до хващането на коричка в тиган с огнеупорна дръжка или в кръгла тава. Сметаната - добре е да е млечна, а не имитиращ продукт - се смесва с наситнени магданоз и кориандър (или още магданоз, ако нямате пресен кориандър) и чесън. Добавя се сол, пипер, кимион, сушена мента или сух риган и се разбърква. Залива се поруменялото месо в съда и се пъхва във фурна, загрята на 180 градуса. След половин час просто вадите и сервирате. Вкусно, топло и ароматно домашно ястие с пилешко. Как се прави - гледайте в клипа на Всегда Вкусно по-горе, а точните съставки и стъпки на готвене можете да видите ТУК.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ