Черешката на тортата - сезон 10, епизод 27, част 2
Ексдепутатката Петя Раева готви в Черешката на тортата.
Черешката на тортата с Петя Раева
Втора част
Излъчен на 20.02.2018
В първата част разбрахме, че новото амплоа на Петя Раева е ресторантьорство, а след това научихме и какво означава за нея да готвиш за хората - да използваш вкусни висококачествени продукти, които да радват сетивата и да не рушат тялото. Така се разходихме през здравословния магазин, а после ахнахме пред отрупания с продукти плот, който очакваше домакинята да се захване за работа.
Готвенето й спореше, защото само докато обяснява какво смята да сервира на гостите си, още в първата част на предаването, Петя замеси лимецов хляб с квас, бял соден хляб с яйца, направи картофена салата, картофено пюре със спанак и масло, а след това и две разядки - традиционен катък и катък с патладжани.
Сега подреждаме приготвеното за посрещане на гостите. На голяма дъска се сервират двете разядки, картофената салата, малко студени мезета, домашна туршия, маслини и още зеленчуци. Изглежда идеално и се връзва страхотно с двете домашни питки. Продължаваме с готвенето на две предястия. Първото е скариди фламбе с чесън, масло и бяло вино. Второто са талятели с манатарки и сметана. Те обаче ще бъдат изненадата за гостите. Петя планира да изнесе голяма пармезанова пита, да я запали и в нея да досготви пастата, като направи едно пищно кулинарно шоу.
Преминаваме към основното - телешко бонфиле, свинско бонфиле и агнешки котлети. Всички те се овкусяват със сол и пипер и се мятат на джоспъра. Какво е джоспър - гледайте във видеото, за да се порадвате на уникален уред за готвене на дървени въглища. А към месищата, в същата "фурна" се нагласяват и голямо количество зеленчуци - патаджани, тиквички, картофи, чушки и гъби. Останалото го вършат въглищата.
На последно място домакинята спретва и десерта - микс от цедено кисело мляко с маскарпоне, чиа и стевия. Отгоре пюре от ягоди и за финал - листенца мента. Десертът се нарича Божествена целувка и наистина изглежда като храна за боговете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ