Цели домати в буркани
Кисела туршия от червени домати рома.
Необходими продукти:
- домати - червени продълговати и твърди (сорт рома например)
- листа и стебла целина
- черен пипер на зърна
- лук
- таблетки аспирин
За маринатата:
- вода
- сол
- оцет
- захар
Начин на приготвяне:
Количествата пртеценете според потребностите си. Опитът показва, че тази туршия се получава най-добре в 3-литрови буркани, но много семейства не могат да се справят в рамките на две седници с изяждането на това количество. А все пак след отваряне зимнината трябва да се хапне за 14-15 дни. Затова изберете първо броя и големината на бурканите, след това се съобразете с количеството домати, което ще ви трябва за тях.
1. Измийте добре доматите и цели ги разпределете в буркани.
2. Между доматите добавяйте по няколко кръгчета лук и стебла и листа целина. Най-отгоре сложете и по няколко зърна черен пипер.
3. Пригответе маринатата като на всеки 1 литър вода сипете по 2 с.л. сол, 2 с.л. оцет (най-добре си намерете от 9%) и 2 с.л. захар. Първо кипвате водата, после разтваряте в нея захарта и солта, а най-накрая добавяте и оцета.
4. Залейте доматите с врялата марината и отгоре сложете по 3 аспиринчета на буркан. Стерилизирайте за 5-7 минути. След това съхранявайте на хладно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ