Царевична питка с домати
Солен кекс с домати и карамелена коричка.
Бон Апети
Излъчен на 20.09.2017
Царевичен кекс с карамелена коричка от шайби домати и мека сърцевина от царевично брашно с яйца, кисело мляко и аромат на мащерка правят Лора и Стоян, като открехват за една уникална рецепта за царевичен хляб, който може да мине за основно ястие или питателна закуска. А защо не и като хляб, с който да се поднесе някоя вкусна домашна манджичка? Направата е лесна и нетрадиционна, но пък спестява досадното на някои домакини месене и протяжното втасване, защото това е питка без втасване и месене.
Първо царевичното брашно се смесва със сол и бакпулвер. Следва да се разбият яйца с наситнена прясна мащерка и да се прибавят към сухите съставки. После се добавя кисело мляко и сода и се разбърква тестото. Налива се разтопено масло, за да създаде уникална текстура и приятен мазничък акцент. Не е нужно да го правите с ръце - шпатула или вилица също вършат работа. А оттук започва и любопитната част.
Доматите се нарязват на дебели шайби. В тиган с огнеупорна дръжка или тавика с високи бордове се разтапя още масло, поръсва се със захар и се редят доматените кръгчета. След като леко се запекат и карамелизират, отгоре се излива тестото, което трябва да е една идея по-гъсто от традиционното кексово тесто. Запича се около минута, а след това влиза във фурната за половин час.
Готовият солен кекс се обръща и чак тогава ще успеете да се порадвате на разкошната му визия. А щом го опитате, ще се насладите и на уникалния му вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ