Хрупкави пилешки гърди
Панирано пилешко със сос от боровинки.
Необходими продукти:
- 2 бр. пилешки гърди
- 4 листа зелена перила
- корейско червено чили, настъргано
- 2 белтъка
- 1/2 ч.ч. царевично брашно
- саке
- сос темпура за потапяне
- сок или месо от червени боровинки
Начин на приготвяне:
1. Почистете месото от кожата и мазнината. Срежете по дължина от центъра към долната половина на пилешките гърди, след това на широчина надясно и наляво вътре в месото, извадете навън, така че да получите тънко филе. Срежете по дължина диагонално на тънки ленти и прехвърлете в купа. Добавете сол и саке и оставете да се маринова докато приготвяте останалите продукти.
2. Вземете около 10 листа перила на всяка гърда и ги нарежете по дължина на две. Сложте половинките една върху друга и ги навийте на руло. Нарежете много фино на жулиени листата, така че да се получат конци. Сложете ги в купа и смесете с приблизително еднакво количество от чилито.
3. Сложете белтъците в друга купа (1-2 на всяка гърда) и разбийте на пяна.
4. Сгорещете олио в уок или дълбок тиган до около 150-160ºC (докато видите, че се образуват малки балончета по пъхната вътре клечка за зъби). Олиото не трябва да е прекалено горещо, за да не покафенее месото.
5. Отцедете излишната течност от пилешкото и добавете няколко с.л. царевично брашно. Смесете хубаво и след това потопете първо в белтък и след това в наситнените конци перила и чилито. Разбъркайте хубаво и след това започнете да пържите бързо месото едно по едно.
6. Необходими са само по около 45 сек., за да се изпържи пилешкото. Месото трябва да запази белия си цвят и да се образува хрупкава коричка от перилата и чилито. Бързото пържене и белтъкът допринасят за омекването на месото, така че да контрастира с хрупкавата панировка. Отцедете върху хартия и пригответе соса за потапяне, като просто смесите в купа соса и боровинките на вкус.
7. Поднесете пилето със соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ