Кюфтета от пилешки хапки с яйце
Кюфтенца с пилешки парченца и хрупкава коричка, поднесени с чеснов сос.
Необходими продукти:
- 700 г пилешки гърди
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 5-6 стръка магданоз (само листата)
- 1 яйце
- 3 с.л. гъста готварска сметана
- 4,5 с.л. брашно
- 2-3 с.л. олио
- сос от по 1,5 с.л. заквасена сметана и горчица със скилидка чесън и листа копър за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди разрежете на две-три парчета през дебелината, за да станат тънки. След това всяко парче нарежете на лентички, а после лентичките на малки кубчета. Идеята е да се получат ситни парченца месо, но не да става на кайма. Така плътността на вкуса е по-ярка, а ястието - по-приятно.
2. Готовите месца прехвърлете в купа, добавете наситнените листа магданоз, солта, пипера, яйцето и незаквасена гъста готварска сметана и разбъркайте хубаво. След това посипете с брашното и разбъркайте отново.
3. Сипете олио на дъното на тиган с капак колкото да покрие дъното. Не бива мазнината да е много. Сгорещете го на умерен огън.
4. Гребвайте по една супена лъжица от сместа и разстилайте в тигана. Трябва да се получат малки кюфтенца с дебелина около 1,5 см. Гответе 2-2:30 минути от едната страна докато хванат златист загар. След това обърнете и оставете да се готвят под капак за 3 минути. Захлупването на капака ще ги направи пръхкави и няма да позволи на термичната обработка да изсуши и без това немазното пилешко месо.
5. Готовите кюфтенца поднесет по желание с млечен сос. За него разбийте 1,5 с.л. заквасена сметана или кисело мляко с висока гъстота с 1,5 с.л. майонеза. Пресирайте 1-2 скилидки чесън в соса и добавете листенца наситнен магданоз. Създава уникална профирност на мръвката.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ