Хлебен сладкиш с банани, орехи и карамел
Кекс от стар хляб с мляко, яйца, сметана, шоколад, банани и маслено-карамелена коричка.
Необходими продукти:
- 5 банана
- 3 яйца
- 200 мл мляко
- 100 мл течна готварска млечна сметана
- 150 г захар
- 1 с.л. канела
- 1 ч.л. индийско орехче
- ванилия
- 400 г хляб (можете да използвате стар, който изостава)
- 100 г шоколадови капки (или шоколадови парченца)
- 150 г орехи
- 125 г масло
- 150 г кафява захар
- 1/2 ч.л. сол (едра)
Начин на приготвяне:
1. Два от бананите сложете в купа и намачкайте с вилица. Добавете към тях сметаната, млякото, ванилия и яйцата и разбъркайте сместа без миксер.
2. В друга купа изсипете бялата захар, смесете я с ванилия, канела и индийско орехче и прибавете към мократа смес. Разбъркайте отново.
3. Разтопете маслото. Смесете с кафявата захар и пуснете на микровълнова за 30 секунди. Добавете солта и 60 г от орехите, нарязани на едро.
4. Хлябът нарежете на правоъгълници или квадрати. Можете да запечете за 8 минути на 200 градуса. След това изсипете при мократа смес, добавете 90 г орехови ядки и шоколадовите капки по избор. Разбъркайте.
5. Маслената смес с орехи изсипете на дъното на тава с високи бордове. Заравнете - сладкишът се обръща и това ще е горната му страна.
6. Останалите 3 банана обелете, разрежете през средатата на дължината и после всяко парче разполовете по дължина, за да се получи лодка. Подредете с голямо отстояние върху излятата в тавата маслена смес.
7. Залейте отгоре с бананово-хлебната част, покрийте тавата с фолио или капак и пъхнете за 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
8. След изваждане изчакайте да се охлади и внимателно обърнете върху дъска или поднос. Сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ