Хладник - руска лятна зеленчукова супа със сметана
Студена супа с цвекло, картофи, целина, моркови и сметанов сос.
Необходими продукти:
- 2 картофа
- 2 глави цвекло
- 1 глава целина
- 1 морков
- 300 мл сметана за готвене
- сол на вкус
За поднасяне:
- 3-4 яйца (варени)
- 125 мл заквасена сметана
- връзка пресен копър
Начин на приготвяне:
1. Обелете, измийте и нарежете картофите на кубчета и ги пуснете да се варят в 1,5 л. вода.
2. Моркова и целината почистете, нарежете на късове и добавете в супата.
3. Ще е по-добре да си намерите варено и вакуумирано цвекло, каквото се продава по магазините. Ако все пак работите със сурово - сварете го предварително или още по-добре ще направите, ако обелите главите, покапете ги със зехтин и ги увиете в алуминиево фолио. След това запечете на фурна за 45 минути.
4. Към сварените зеленчуци добавете и едната глава цвекло, нарязана на едро. След това пюрирайте супата.
5. Добавете готварската сметана в пюрето и другата глава, нарязана на малки кубчета. Изчакайте да кипне, посолете на вкус и махнете от огъня.
6. Охладете хубаво - супата се поднася напълно студена.
7. Сервирайте с резени варено яйце, наситнен пресен магданоз и лъжичка-две заквасена сметана. Можете да добавите по желание резени прясна краставица или пресен лук. Това е руският начин за разхлаждане в малкото горещи дни, които не се нравят на местните навици.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ