Хапки с печено халуми на грил
Гръцко овче твърдо жълто сирене за сандвичи и ордьоври.
Халумито е традиционно гръцко сирене, което е типично за критската и кипърската кухня. Наподобява висококачествен кашкавал, а когато си отхапете от него, между зъбите се чува специфично скърцане. Продава се и в България, но само в по-специализираните магазини за млечни продукти. В повечето случаи е доста солено, затова не добавяйте сол към него. Подходящо е за направата на салати, ордьоври и всякакви екзотични предястия, особено ако трябва да имат средиземноморски привкус.
Необходими продукти:
- 250 г халуми
- 2 арабски питки
- 30 мл зехтин
- зеленчуци по избор
- сос по желание (дзандзики, майонеза, кетчуп, горчица, чили)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете халумито на правоъгълни парчета с дебелина около 5 милиметра.
2. Намазнете грил или наребрен тиган със зехтин и го загрейте силно.
3. Печете парчетата на тигана без да ги местите от всяка страна за около 2-3 мин.
4. Затоплете питките на тигана за няколко минути.
5. Разделете питките на 4-6 триъгълни парчета и поставете върху тях резените запечено халуми.
6. Полейте с желан от вас сос и украсете със зеленчуци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ