Кипърска салата с халуми, домати и краставици
Разновидност на гръцка салата с печено халуми и зеленчуци.
Бон Апети
Излъчен на 09.06.2017
Традиционната Шопска салата се приготвя и в страните съседки на България, като всяка народна рецепта има в себе си нещо специфично. И докато в Сърбия предястието се овкусява с люта чушка, то в Гърция се добавя риган и маслини. В островен Кипър обаче правят нещо още по-интересно - сервират гръцката Шопска салата с парченца запечено на сух тиган овче сирене, което е изключително продавано на острова. Става въпрос за скърцащото между зъбите халуми. В тази рецепта Лора и Стоян правят една апетитна салата от домати и краставици, в която обаче слагат нетрадиционни за родния вкус подправки и продукти.
Първо се започва със сиренето халуми, което се нарязва на кубчета, а те от своя страна се запичат до получаването на тъмна коричка. Следва да се нарежат зеленчуците - домати и краставици, да заместим познтия лук с авокадо и да добавим разполовени маслини без костилка. После салатата се овкусява със сух риган и пресен босилек, добавя се оцет, сол и зехтин и се разбърква. Пресипва се в индивидуални чинии и се поднася с кубчетата сирене. Ако искате да разнообразите традицията - опитайте този вариант.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ