Хапки от риба с ябълки и лук
Рибен ордьовър с основа от карамелизирани ябълки и пържен лук, завършващ с рибно филе и едрозърнеста горчица.
Необходими продукти:
- 250 г рибно филе - херинга, риба тон, сьомга и др. - може и на слайсове.
- 2 ябълки
- 2 глави лук
- 1 с.л. оцет
- 3 с.л. зехтин
- 3 с.л. олио
- 1 с.л. захар
- 1 връзка пресен лук
- 2 ч.л. едрозърнеста горчица
Начин на приготвяне:
1. Едната глава лук нарежете на полукръгчета и половината от тях наредете на дъното на голяма чиния.
2. Рибните филета разделете на слайсове или нарежете на плоски парченца. За тази рецепта можете да използвате и пушените варианти на различни морски видове риба. Препоръчвам херингата, защото тя е най-добрата симбиоза от цена, качество и полезност. Ако обаче държите на модерната сьомга - вземете си от нея. Наредете рибата върху лука и намажете с горчицата. После поръсете с останалия лук, който вече сте разделили на полумесеци. Следва да сипете оцета и зехтина отгоре. Оставете да се маринова за минимум 20 минути. Ако ще държите повече време, увийте съда със стреч фолио или приберете под капак.
3. Ябълките нарежете на полумесеци и запържете двустранно в сгорещеното олио. Накрая поръсете със захарта.
4. Извадете ябълките от тигана, на тяхно място изсипете втората глава лук, която предварително сте наситнили. Пържете до омекване.
5. Подредете полумесеците ябълки в чиния за ордьоври и върху тях сипете от лука.
6. Отгоре подредете рибните филета, без да ги оттръсквате от маринатата - нека каквото може да се задържи там, си остане. Ако хапките позволяват, увийте ги на рулца. Застопорете с ордьовърни клечки или клечки за зъби.
7. Поръсете с наситнен пресен лук и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ