Френски сладкиш с маслено тесто и сметанов крем
Френска торта с масло, бити белтъци, сметана, лимон и ванилия.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 жълтъка
- 70 г захар
- 80 г разтопено масло
- кората на 1 лимон (био; с ядлива кора; само най-горната жълта част)
- 200 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- ванилия
За крема:
- 2 белтъка
- 80 г захар
- 400 мл сладкарска сметана
- 40 г брашно
- малко масло и брашно за формчката
- пудра захар за поръсване след изпичане
Начин на приготвяне:
1. Жълтъците прехвърлете в купа и засипете със захарта. Бъркайте с тел докато се получи гъст блед крем.
2. Залейте с разтопеното масло, разбъркайте, добавете ванилия и лимонова кора и размешайте отново.
3. Сипете пресятото брашно и бакпулвера и нежно с вилица ги абсорбирайте в сместа. След това замесете с ръка в купата докато се получи еднородно меко нелепнещо маслено тесто.
4. Разделете тестото на 2 части, приберете всяка в отделен найлон и сложете във фризера за 30 минути.
5. Застелете падащото дъно на форма за торти 24 см. диаметър с хартия за печене. Намажете хартията и стените с меко масло и посипете с брашно. Разклатете, за да се разпредели брашното равномерно.
6. Преминаваме към крема. Разбийте сметаната на пяна, без да се стараете да е особено пухкава - ще се пече след това и няма смисъл.
7. Разбийте белтъците на сняг със захарта. След това прехвърлете сметаната при белтъците, добавете брашното и с шпатула омешайте.
8. Извадете от фризера първата топка тесто и рендосайте на дъното на формичката. С ръка разпределете стърготините и съвсем леко ги сплескайте надолу.
9. Залейте с крема, заравнете го и отгоре рендосайте втората част тесто. Пак заравнете нежно.
10. Печете 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След изваждане изчакайте да се охлади поне 30 минути.
11. Махнете стените на формата и поръсете сладкиша с пудра захар. Можете да срежете и да погледнете истинския разкош в сърцевината.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ