Регистрация

Френски сладкиш с маслено тесто и сметанов крем

Френски сладкиш с маслено тесто и сметанов крем
Трудно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 1614

Френска торта с масло, бити белтъци, сметана, лимон и ванилия.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 2 жълтъка
  • 70 г захар
  • 80 г разтопено масло
  • кората на 1 лимон (био; с ядлива кора; само най-горната жълта част)
  • 200 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ванилия

За крема:

  • 2 белтъка
  • 80 г захар
  • 400 мл сладкарска сметана
  • 40 г брашно
  • малко масло и брашно за формчката
  • пудра захар за поръсване след изпичане

Начин на приготвяне:

1. Жълтъците прехвърлете в купа и засипете със захарта. Бъркайте с тел докато се получи гъст блед крем.

2. Залейте с разтопеното масло, разбъркайте, добавете ванилия и лимонова кора и размешайте отново.

3. Сипете пресятото брашно и бакпулвера и нежно с вилица ги абсорбирайте в сместа. След това замесете с ръка в купата докато се получи еднородно меко нелепнещо маслено тесто.

4. Разделете тестото на 2 части, приберете всяка в отделен найлон и сложете във фризера за 30 минути.

5. Застелете падащото дъно на форма за торти 24 см. диаметър с хартия за печене. Намажете хартията и стените с меко масло и посипете с брашно. Разклатете, за да се разпредели брашното равномерно.

6. Преминаваме към крема. Разбийте сметаната на пяна, без да се стараете да е особено пухкава - ще се пече след това и няма смисъл.

7. Разбийте белтъците на сняг със захарта. След това прехвърлете сметаната при белтъците, добавете брашното и с шпатула омешайте.

8. Извадете от фризера първата топка тесто и рендосайте на дъното на формичката. С ръка разпределете стърготините и съвсем леко ги сплескайте надолу.

9. Залейте с крема, заравнете го и отгоре рендосайте втората част тесто. Пак заравнете нежно.

10. Печете 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След изваждане изчакайте да се охлади поне 30 минути.

11. Махнете стените на формата и поръсете сладкиша с пудра захар. Можете да срежете и да погледнете истинския разкош в сърцевината.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта