Френска супа с пилешко и зеленчуци
Супа с кафяв ориз, месо и много зеленчуци.
Необходими продукти:
- 6 с.л. зехтин
- 700-800 г пилешки гърди
- 3 дребни стръка праз лук
- 4 моркова
- 5 стръка целина
- 1 с.л. провансалски подправки
- 1 литър пилешки бульон
- 1 ч.ч. кафяв ориз
- 150 г бейби спанак
- 100 мл лимонов сок
- 2 яйца
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете кафявия ориз до полуготовност.
2. Почистете и наситнете празия лук. Накиснете го в голям съд с хладка вода, за да отдели горчивината си.
3. Измийте пилешките гърди, нарежете ги на малки хапчици, а тях запържете в 2 с.л. сгорещени зехтин. Работете в голяма тенджера - после ще разберете защо.
4. Нарежете морковите и целината на малки кубчета. Празия лук прецедете през гевгир.
5. Сгорещете още 4 с.л. зехтин в тенджерата и запържете в него морковите, целината и празия лук докато омекнат.
6. Разбийте яйцата и добавете към тях лимоновия сок.
7. Стоплете пилешкия бульон, без да го кипвате и изсипете яйчената смес в него при непрестанно бъркане. След това с бульона залейте пържещите се зеленчуци в голямата тенджера. Добавете ориза и изпърженото пилешко.
8. Подправете с провансалските подправки, сол и пипер на вкус и оставете да покъкри заедно за няколко минути. На финала изсипете листенцата бейби спанак и махнете от огъня.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ