Филе от сьомга в сметанов сос
Пържена сьомга в сметана с чесън, лимон и копър.
Необходими продукти:
- 600-700 г филе от сьомга с кожа
- сол и пипер на вкус
- 1 с.л. царевично нишесте
- 3 с.л. растителна мазнина за готвене
- 30 г масло
- 3 скилидки чесън
- 400 мл млечна течна незаквасена сметана
- кората на 1 лимон
- листата на връзка копър
- 3 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Филето сьомга разделете на 4 котлета. Поръсете двустранно със сол и черен пипер и с царевично нишесте през цедка.
2. Сгорещете растителната мазнина в тиган с незалепващо покритие на умерен огън и гответе рибата като започнете от страната с кожата и след 4 минути обърнете от другата страна за същото време.
3. Извадете рибата в отделен съд, затрийте дъното на тигана с домакинска хартия и намалете малко огъня. Пуснете бучката масло.
4. Добавете намачкания чесън и пържете 3 минути при непрестанно бъркане. Налейте сметаната и изчакайте да кипне.
5. Рендосайте лимоновата кора, прибавете наситнен копър (запазете си листенца за украса при поднасяне) и лимонов сок и разбъркайте отново.
6. Върнете парчетата риба в ястието, залейте със сметаната от дъното на тигана като гребвате с лъжица и оставете да закъкри.
7. Махнете от огъня и сервирайте по парче риба със сос и украса от пресен копър и резен лимон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ