Традиционнна гарнитура от ориз със зеленчуци
Задушен ориз с грах, царевица, моркови и масло.
Необходими продукти:
- 350 г ориз
- 1 глава лук
- 4 с.л. олио
- 1 голям или 2 малки моркова
- 1 малка консерва сладка царевица
- 1 малка консерва грах
- 1 голяма сладка чушка
- сол и пипер на вкус
- 900 мл вода или бульон
- 50 г масло
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука, моркова и чушката нарежете на малки кубчета. Сгорещете 2 с.л. олио в тенджера и запържете лука, после добавете чушката и морковените кубчета. Гответе докато морковите хванат лека твърда коричка. Прехвърлете зеленчуците в отделен съд.
2. Ориза измийте много добре под течаща вода в цедка. След това изсипете върху хавлиена кърпа и подсушете. Сгорещете 2 с.л. олио и изсипете ориза. Гответе докато стане прозрачен.
3. Налейте бульона или водата, добавете маслото и кипнете. Овкусете със сол и пипер и оставете да къкри на умерен огън около 30 минути.
4. Добавете запържените зеленчуци и разбъркайте. Водата трябва да е почти извряла. Гответе 5-6 минути докато оризът се развари напълно.
5. Добавете грахта и царевицата от консерва, като предварително ги отцедите от соса. Разбъркайте финално и оставете ястието да се запечата с всички компоненти заедно на бавен огън за 5 минути.
6. Сервирайте по желание с поръска от наситнен пресен копър. Ястието е подходящо за леко основно или за гарнитура към месо или риба.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ