Тортила с кайма и сирена
Сандвичи от тортила питки с мляно месо, доматен сос и три вида твърди сирена.
Необходими продукти:
- 1 глава шалот или 1/2 глава червен лук
- 1 с.л. олио
- 450 г телешка кайма или кайма смес
- 1/3 ч.л. сол
- щипка черен пипер
- 1 ч.л. сух риган
- 1 ч.л. млян червен сладък пипер
- 2/3 ч.л. чесън на прах или на гранули
- лют пипер на вкус
- 2 с.л. доматен концентрат
- щипка захар
- 2 с.л. соев сос
- листата на връзка магданоз
- 80 г чедър или друго твърдо жълто сирене по избор
- 80 г кашкавал или гауда
- 80 г моцарела за пици (от твърдата; можете да замените всички сирена с 240 г от един и същи вид по желание)
- 6 тортила питки
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на малки кубчета. Сипете олиото в тиган с незалепващо покритие и сгорещете на умерен огън. Изсипете лука и бъркайте 2 минути.
2. Добавете каймата и рохкайте докато стане на трохи. След това овкусявайте и размешвайте последователно със солта, черния пипер, червения пипер, ригана, чесъна на прах и лютия пипер. Когато сте готови, добавете доматения концентрат, соевия сос и захарта, размешайте отново и оставете да се готви 3-4 минути. После махнете от котлона.
3. Рендосайте избраните от вас сирена и ги смесете. Работете на едро ренде - няма смисъл да префинвате сиренцата.
4. Застелете си тава с хартия за печене. Взимайте тортила питка и в едната ѝ половина слагайте първо част от сирената, след това от каймата и после пак сирена. Сгъвайте на две и редете в тавата.
5. Готовите тортили пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 7-10 минути. Малко ще се разтекат, но е неизбежно.
6. След изваждане изчакайте няколко минути да се охладят, а после поприберете от изпдналата плънка. Поръсете с листенца наситнен магданоз. По желание разрежете всяка питка на 2 равни части през средата и сервирайте една върху друга - изглежда като апетитна мексиканска пица. Можете да поднесете с пресни зеленчуци или лют сос за още по-голяма автентичност.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ