Торта Кошер с мед и кайсии
Домашна медена торта с оригинална украса и кайсиево сладко.
Необходими продукти:
За блата:
- 120 грама масло
- 50 грама захар
- 1,5 ч.ч. брашно
- 1 яйце
За крема:
- 1 жълтъка
- 1 белтък
- 10 грама желатин
- 4 с.л. мед
- 1 ч.ч. мляко
- 150 мл заквасена сметана
За украсата:
- 85 грама шоколад
- 70 мл сметана
- 2 ч.л. мед
- 30 грама бял шоколад
- 30 грама бадеми
- мармалад от кайсии
- консервирани кайсии (плодове)
Начин на приготвяне:
1. В купа сипете брашното и захарта, добавете маслото, нарязано на кубчета и счупете яйцето. Замесете с миксер или на ръка тесто.
2. Намазнете и набрашнете кръгла тава за печене, разстелете тестото вътре и печете на умерена фурна за 30 минути.
3. През това време пригответе крема като смесите жълтъците с желатина и меда. Загрейте леко сместа, добавете млякото и размесвайте, без да позволявате да кипне, защото в противен случай ще развалите крема.
4. Разбийте на пяна белтъка и сметаната за крема.
5. Смесете сметаната с белтъка и жълтъците и намажете тортата. Най-отгоре сложете мармалад от кайсии, който да имитира меденото покритие.
6. Чудите се как се постига ефектът пчелна пита от украсата на снимката - много лесно. Ще ви трябва обаче чиста опаковъчна хартия с балончета - от онези за чупливи предмети, чиито въздушни мехурчета са любима играчка на децата след купуването на нов електроуред или посуда. Захлупете балончетата откъм мармалада и приберете тортата за една нощ в хладилника да се стенгне.
7. На другия ден внимателно махнете балончетата и доукрасете като оформите пчелички от кайсиите и двата вида шоколад, а по края на тортата изрисувате орнаменти от сметана и ядки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ