Топла салата от сладки картофи и нахут
Картофи с нахут и таханов дресинг.
Необходими продукти:
- 4 бр. сладки картофи, обелени и нарязани на кубчета по 3-4 см.
- 800 г изцеден нахут
- 1 средна глава червен лук на ситно
- 1 настърган морков
- 5 скилидки смлян чесън
- 2 нарязани пресни лука
- 1/4 чаша смесени магданоз и кориандър
- 1/2 чаена лъжичка бахар
- 1/4 чаена лъжичка канела
- 1/2 чаена лъжичка чили
- 1/2 чаена лъжичка кардамон
- сокът на 1 лимон
- кората на 2 лимона
- 3 супени лъжици тахан
- 2 супени лъжици вода
- зехтин
- едра сол
Начин на приготвяне:
1. Смесете картофите, половината чесън, канелата, червеното чили, кардамона, бахара и малко сол в една купа. Разбъркайте добре с малко зехтин.
2. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна докато омекнат, около 35-45 минути.
3. Докато картофите се приготвят, смесете нахута, моркова, лука, червения лук и кората на лимона и оставете настрани.
4. В по-малка купичка разбийте тахан, лимонов сок, останалия чесън и вода. Поръсете със зехтин и разбивайте докато получите необходимата консистенция.
5. Когато картофите са готови, оставете ги да изстинат около 15 минути.
6. Добавете картофите към нахутената смес. Покрийте с тахановия дресинг и посолете по вкус.
*Четох някъде, че ако ви остане от салатата, можете да я приберете в хладилника както е с дресинга и пак да има отличен вкус. Но за всеки случай аз ги държах отделно и ги смесих преди ядене. Това обаче е от значение само, ако ви остане нещо!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ