Тирамису с кафе и шоколад
Традиционно тирамису за всички любители на сладкото.
Необходими продукти:
- 4 яйца, белтъците отделно от жълтъците
- 250 г маскарпоне
- 200 г много ситна кристална захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 ч.ч. прясно сварено, силно кафе (или 1 ч еспресо), охладено
- 2 с.л. ликьор (с аромат на кафе или ликьорно вино марсала)
- бишкоти, достатъчно за 2 реда в съда, който ще използвате
- малко блокче полу-сладък шоколад (около 30 г)
Начин на приготвяне:
1. Смесете ликьора и кафето.
2. Разбийте жълтъците със захарта до побеляване. Прибавете маскарпонето и разбийте хубаво.
3. С миксер разбийте белтъците на сняг и ги прибавете в жълтъчния крем.
4. Натопете леко бишкотите (без да ги накисвате, за да не се разпаднат) в овкусеното с ликьор кафе и ги подредете на дъното на съда, така че да се образува един пласт.
5. Разпределете крема със сиренето, като използвате около половината. Настържете малко шоколад на вкус, след това подредете още един ред натопени в кафе бишкоти и останалия крем със сирене. Най-отгоре настържете шоколад или поръсете с какао на прах.
6. Оставете в хладилника за поне 3-4 ч. или за до 1 ден, след това поднесете!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ