Тесто за джинджърбред
Джинджифилови сладки по американски модел.
Необходими продукти:
- 1 ч. ч. (250 мл) масло, размекнато (по желание)
- 1 ч. ч. (250 мл) гранулирана захар
- 2 яйца
- 3/4 ч. ч. (175 мл) меласа по избор
- 1/2 ч. ч. (125 мл) меласа за готвене
- 6 ч. ч. (1.5 л) обикновено брашно
- 2 ч. л. (10 мл) смлян джинджифил
- 1 ч. л. (5 мл) сол
- 1 ч. л. (5 мл) сода за хляб
- 1 ч. л. (5 мл) смлян карамфил
- 1 ч. л. (5 мл) канела
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа и с помощта на миксер, разбийте маслото със захарта докато се получи лек крем. Добавете яйцата и двата вида меласа.
2. Смесете брашното, джинджифила, содата за хляб, солта, карамфила и канелата; с помощта на дървена лъжица постепенно добавете сместа с меласата. Разбъркайте хубаво, като си помагате с ръце, ако се наложи.
3. Разделете тестото на четири кръга. Увийте всеки с найлоново фолио и оставете в хладилника поне 2 часа или докато се втвърди - или до 1 седмица.
4. Между два листа восъчна хартия разточете по един диск до дебелина 5 мм. Махнете горния лист хартия и направете формички от тестото. С помощта на върха на ножа изрежете формичките. Замразете върху восъчна хартия в тавичка за печене 20 мин. или до втвърдяване.
5. Прехвърлете формичките върху тавичка с пергаментова хартия или леко намазнена тава, като запазите остатъка от тестото за повторно разточване. Печете 12 до 15 мин. на 160ºC или до златисто и твърдо на пипане. Прехвърлете джинджърбреда върху решетка и оставете да се охлади напълно.
Източник:www.opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ