Регистрация

Джинджифилови сладки с мед

Джинджифилови сладки с мед
Лесно   |   Порции 50-60 сладки   |   Видяна: 2815

Домашни курабийки с мед, джинджифил и мармалад.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Рецептата за тези сладки получих като коледно предизвикателство за празнични десерти. После открих, че не е нужно да ги изрязвам във формички на елхичка или ангелче, а мога да ги правя на ръка в различни варианти така, че да са актуални през цялата година. Ако се изтънят – стават твърди и хрупкави. Ако се направят по-дебели – остават с мека и приятна сърцевина. Втория вариант ми допада повече на вкус. Как обаче ще ги харесате вие, е изцяло въпрос на предпочитания. В тази рецепта ви представям как от коледните джинджифилки могат да станат делнични сладки за закуска или компания към кафето.

Необходими продукти:

  • 500 г бяло брашно
  • 75 г ръжено брашно
  • 200 г пудра захар
  • 90 г масло
  • 4 с.л. мед
  • 1 яйце1 ч.л. сода
  • 1/3 ч.л. джинджифил на прах
  • ¼ ч.л. смлян карамфил
  • 1 ч.л. канела
  • орехи или мармалад по желание

Начин на приготвяне:

1. Смесете двете брашна и захарта със содата и сухите подправки.

2. Направете кладенче и в него чукнете яйцето, изсипете меда и добавете маслото на стайна температура.

3. Месете докато се получи твърдо тесто. Отнема време, но се получава. След това увийте тестото в стреч фолио и го приберете за 30 минути в хладилника.

4. През това време се подгответе като си застелите няколко тави с хартия за печене.

5. Извадете тестото от хладилника. Ако ще изрязвате формички, го разстелете на кора с дебелина около 0,5 см. Аз избрах по-лесния вариант – оформях на топки с ръка, а в средата на някои от тях направих кладенче, в други пък забучих по 1 орехова ядка. Трети просто направих по-сплеснати.

6. Редят се сладките в тавичката и се пекат за 12 минути на 180 градуса. След това не ги закачайте още 20 минути, за да се охладят. В началото изглеждат като леко недопечени, но щом коричката започне да пожълтява в крайщата, е време да се извадят.

7. След охлаждане онези с дупката се пълнят с домашен мармалад, плоските се слепят с мармалад, а другите – с орехчето, са готови за похапване.

Да ви е сладко!

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта