Домашни хрупкави пирожки с кайма
Малки пържени руски питки с пълнеж от мляно месо.
Необходими продукти:
- 3-3,5 ч.ч. брашно
- 1 пакет суха мая
- 1 ч.л. с връх сол
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.ч. вода
- олио
- 500-700 грама кайма смес
- 1 голяма глава лук
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Замесете гладко разтегливо тесто от брашното, маята - разтворена в хладка вода заедно със захарта до шупване, сол и олио. Увийте тестото на топло да втаса за 40-тина мин., като го намажете с олио, за да не хваща коричка и да не изсъхва.
2. Направете запръжка като в сгорещена мазнина запържите лука, нарязан на ситно и щом започне да става прозрачен - добавите каймата. Когато месото е готово, овкусете със сол и пипер и оставете на страни да поизстине.
3. Оформете от тестото кръгли кори. В средата на всяка от тях сложете щедро количество плънка и след това завийте на вързопчета, като оставите малка дупка в средата.
4. Пържете пирожките на маслена баня - колкото повече олио сложите - толкова по-хубаво. Изчакайте докато коричката им стане хрупкава, кафеникава и неустоимо апетитна. След това отцедете върху домакинска хартия и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ