Телешко филе с натрошен грах с мента
Телешко с грах и сос от горчица.
Необходими продукти:
- 1 среден стек от филе
- 1 с.л. едрозърнеста горчица
- 2 малки чаши замразен грах (или пресен, по желание, но и замразеният е достатъчно подходящ)
- 10 листа прясна мента, нарязани
- щипка цветчета мащерка
- сол, пипер, зехтин
- малка бучка масло
Начин на приготвяне:
1. Кипнете вода за граха. Когато заври хубаво, сложете граха и покрийте (замразеният грах ще охлади водата, затова трябва да запазите топлината).
2. Сложете друг съд със зехтин. Овкусете щедро телешкото със сол и пипер. В сгорещения тиган запържете телешкото от всички страни, така че да се запечатат соковете. Намалете огъня и оставете да се сготви. Опитайте се да го обърнете само веднъж. Проверете на пипане дали е готово - иделаното месо трябва да потъне леко на пипане и веднага да се върне в първоначалното си състояние.
3. Докато месото се готви, грахът трябва вече да е готов - обикновено става за 2 до 3 мин., когато водата ври. Щом се сготви, го отцедете и го върнете в тенджерката. Прибавете нарязаната мента, мащерката, малко зехтин и маслото. Натрошете леко граха с голяма лъжица, като го притиснете към дъното, така че да се получи едра каша, но не като пюре. Подправете със сол и пипер на вкус.
4. Когато телешкото се сготви, извадете го от тигана и го сложете върху дъска за рязане с горещата страна нагоре. Намажете веднага с тънък слой едрозърнеста горчица. Горещината ще разтопи горчицата леко и ароматът й ще попие в месото. Оставете телешкото да престои около 3 мин. - така ще се нареже по-лесно.
5. С формичка за сладки оформете граха в кръг. Нарежете телешкото и го сложете отгоре. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ