Телешко Бургиньон с бекон
Задушено телешко с гъст сос и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1,5 кг телешко
- 80 г бекон
- 6 с.л. олио
- 2-3 глави лук
- 2 моркова
- 4-5 скилидки чесън
- 2 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. брашно
- 100 мл коняк
- 200 мл бяло вино
- 750 мл бульон (най-добре месен)
- 24 глави арпаджик
- 400 г гъби
- китка магданоз
- 2 дафинови листа
- 4 карамфилчета
- 1-2 ч.л. кимион
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Телешкото нарежете на хапки, бекона на кубчета, лука и чесъна наситнете, морковите нарежете на полумесеци, гъбите - на четвъртинки, а арпаджичетата обелете и измийте.
2. В тенджера на умерен огън запържете бекона без да добавяте мазнина. След това извадете в чиния, долейте 2 с.л. олио и запечатайте телешките мръвки. Извадете ги и на тяхно място добавете още 2 с.л. олио и запържете в него лука и чесъна до покафеняване.
3. Сипете и последните 2 с.л. олио и добавете морковите и гъбите. Гответе докато остане само на мазнина. След това налейте коняка и щом се изпари, добавете бялото вино и доматения концентрат. Постепенно при непрестанно бъркане вкарайте и брашното. Щом се справите с бучките, върнете в тенджерата телешкото месо, добавете дафиновите листа, карамфилчетата и кимиона и залейте с бульона. Оставете да се готви под капак за 1 час.
4. Посолете ястието и добавете арпаджика. Захлупете с капака и оставете да къкри докато малките лукчета се сготвят.
5. Наситнете магданоза и го добавете заедно със запържения бекон, когато прецените, че и месото, и арпаджикът са готови. Посолете на вкус и сервирайте топло с пухкав хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ