Тарталети Синя Маргарита
Небесносини мъфини с желе.
Необходими продукти:
За тарталетите:
- кутия микс за лимонов кейк (плюс плио, яйца, вода и т.н.)
- кората от 2 бр. лайм
- синя сладкарска боя (използвах паста)
За глазурата:
- 2 цели бучки масло, на стайна температура
- 1 кутия пудра захар
- малко мляко или сметана ако е нужно
- сока от 1 лайм
- 1 с.л. текила
- ½ с.л. портокалов ликьор
- същата синя сладкарска боя като за тарталетите
За гарниране:
- 3 с.л. нерафинирана захар
- 1 с.л. сол за маргарита (или друга едра сол)
- парченца плодово желе (нарязах моите на тънко, но не е необходимо)
Начин на приготвяне:
За втория рожден ден на дъщеря ми, решихме да си направим парти по случай празника ‘Четвърти май’. Тъй като галено й дадохме прякора ‘Маргарита’ още преди да се роди, и тъй като да полееш празника ‘Четвърти май’ с маргарити е традиция, реших да забъркам тарталети маргарити. ‘Азул’ идва от любимите ни сини маргарити (правим ги с ликьор кюрасо вместо с портокалов ликьор)
1. Смесете продуктите за кейка според инструкциите на кутията. Преди дългото разбиване (да, наистина трябва да го разбивате толкова дълго! Използвайте времето и ще имате по-хубави тарталети), добавете лимоновата кора и синия оцветител. Исках тарталетите ми да са наистина сини, така че използвах много, някъде около половин чаена лъжица. Препоръчвам да използвате оцветител на паста – ако използвате течен, никога не се получава цвета, който искате, освен ако не използвате достатъчно така, че да изхвърли водата от печивата ви. Разпределете тестото в две тави за мъфини (освен ако нямате 24 самостоятелни метални формички за мъфини) и печете според инструкциите на кутията. Оставете да изстинат напълно преди да сложите глазурата.
2. За да приготвите глазурата: разбийте маслото в купа с миксер, докато стане по-светло и накрайниците на миксера се покрият с масло. Пресейте вътре пудрата захар малко по малко и продължете да разбивате докато се смеси добре. Добавете наведнъж сока от лайм, текилата и портокаловия ликьор и разбийте на висока скорост на миксера, докато се смесят добре. Ако глазурата все още изглежда прекалено твърда, добавете малко мляко или сметана и разбивайте, докато получите правилната консистенция. Исках по-светъл цвят от този на тарталетите, така че използвах клечка за зъби, за да разпределя боята в глазурата.
3. Поставете глазурата на тарталетите така, както ви харесва. Аз исках да им направя висок и завъртян връх, във формата на звезда, както правят в пекарните, но открих, че нямам такъв накрайник за поша. Използвах нож за масло и го оформих възможно най-добре.
4. Смесете нерафинирана захар и солта за маргарити заедно с плитка купа. (Можете да използвате цялата захар, но солта ви дава повече вкус на маргарити). Отъркаляйте тарталетите по ръбчето в захарната смес, за да получите вид на посолени ръбове. Отгоре сложете топинг от плодово желе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ